Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Kategóriák

Weblapok

A magyarországi horvátok, szerbek és szlovének népművészete - http://www.museum.hu/museum/permanent_hu.php?IDP=2766&ID=169
A Mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum kiállításáról. Részlet az oldalról: A Mura menti horvátok Zala megye délkeleti csücskében élnek, eredetük közel azonos a horvátországi Muraköz lakosságával. Beköltözésük a török terjeszkedés következtében valamikor a XVI. század második felében kezdődött meg, és két fázisban a XVIII. század elejéig tartott. Valószínűleg a Muraközből való betelepítésükben igen nagy érdemei voltak a Zrínyieknek és más horvát birtokos családoknak.
Fityeház a Magyar Nagylexikonban - http://www.nagykar.hu/keptar/2727/29037.html
Szócikk a Magyar Nagylexikonból. A linkre kattintva a mű ezen része háromféle formátumban érhető el. Az oldal KÉPE a „Letöltés” menűponttal a saját gépünkre tölthető, az „Előnézet”-re kattintva pedig gyorsan megtekinthető. A „Teljes leírás”-ra kattintva a "Rövid leírás" link jelenik meg, de az oldal TELJES – automata szövegfelismerővel létrehozott, tehát roncsolt részleteket is tartalmazó – SZÖVEGE olvasható. E szöveg minden szavára keresni lehet a böngésző "Szerkesztés" menűjének "Keresés ezen az oldalon" eszközével.
Fityeház a Magyarország műemlékjegyzékében - http://fityehaz.nagykar.hu/keptar/2727/32097.html
Magyarország műemlékjegyzéke Zala megye 2006 027 oldalán olvasható az írás. A linkre kattintva a mű ezen része háromféle formátumban érhető el. Az oldal KÉPE a „Letöltés” menűponttal a saját gépünkre tölthető, az „Előnézet”-re kattintva pedig gyorsan megtekinthető. A „Teljes leírás”-ra kattintva a "Rövid leírás" link jelenik meg, de az oldal TELJES – automata szövegfelismerővel létrehozott, tehát roncsolt részleteket is tartalmazó – SZÖVEGE olvasható. E szöveg minden szavára keresni lehet a böngésző "Szerkesztés" menűjének "Keresés ezen az oldalon" eszközével.
Részlet az oldalról: Fityeház (Ficehaz) közvetlenül a horvát határ mellett, a murakeresztúri vasúti át-kelő szomszédságában fekszik. A XVIII. században magyar, a XIX-ben horvát te-lepülésként tartották számon. A napjainkban a 733 lelkes faluban már csak a leg-idősebbek beszélik anyanyelvükként a horvátot.
Fityeház a Révai nagy lexikonában - http://www.nagykar.hu/keptar/2727/31205.html
Szócikk a Révai nagy lexikonból. A linkre kattintva a mű ezen része háromféle formátumban érhető el. Az oldal KÉPE a „Letöltés” menűponttal a saját gépünkre tölthető, az „Előnézet”-re kattintva pedig gyorsan megtekinthető. A „Teljes leírás”-ra kattintva a "Rövid leírás" link jelenik meg, de az oldal TELJES – automata szövegfelismerővel létrehozott, tehát roncsolt részleteket is tartalmazó – SZÖVEGE olvasható. E szöveg minden szavára keresni lehet a böngésző "Szerkesztés" menűjének "Keresés ezen az oldalon" eszközével.
Fityeház a Zala megye Atlaszában - http://www.nagykar.hu/keptar/2727/31825.html
A faluról röviden németül és angolul. A linkre kattintva a mű ezen része háromféle formátumban érhető el. Az oldal KÉPE a „Letöltés” menűponttal a saját gépünkre tölthető, az „Előnézet”-re kattintva pedig gyorsan megtekinthető. A „Teljes leírás”-ra kattintva a "Rövid leírás" link jelenik meg, de az oldal TELJES – automata szövegfelismerővel létrehozott, tehát roncsolt részleteket is tartalmazó – SZÖVEGE olvasható. E szöveg minden szavára keresni lehet a böngésző "Szerkesztés" menűjének "Keresés ezen az oldalon" eszközével.
Fityeház a Zala Megye Kézikönyvében - http://www.nagykar.hu/keptar/2727/29217.html
Fityeház története olvasható bövebben. A linkre kattintva a mű ezen része háromféle formátumban érhető el. Az oldal KÉPE a „Letöltés” menűponttal a saját gépünkre tölthető, az „Előnézet”-re kattintva pedig gyorsan megtekinthető. A „Teljes leírás”-ra kattintva a "Rövid leírás" link jelenik meg, de az oldal TELJES – automata szövegfelismerővel létrehozott, tehát roncsolt részleteket is tartalmazó – SZÖVEGE olvasható. E szöveg minden szavára keresni lehet a böngésző "Szerkesztés" menűjének "Keresés ezen az oldalon" eszközével.
Fityeház az Új magyar lexikonban - http://www.nagykar.hu/keptar/2727/30335.html
Az Új magyar lexikon szócikke Fityeházról. A linkre kattintva a mű ezen része háromféle formátumban érhető el. Az oldal KÉPE a „Letöltés” menűponttal a saját gépünkre tölthető, az „Előnézet”-re kattintva pedig gyorsan megtekinthető. A „Teljes leírás”-ra kattintva a "Rövid leírás" link jelenik meg, de az oldal TELJES – automata szövegfelismerővel létrehozott, tehát roncsolt részleteket is tartalmazó – SZÖVEGE olvasható. E szöveg minden szavára keresni lehet a böngésző "Szerkesztés" menűjének "Keresés ezen az oldalon" eszközével.
Fityeház honlapja - http://www.fityehaz.hu/
Ezen az oldalon található Fityeház hivatalos honlapja.
Fityeház - Ki kicsoda Zala megyében 1996 - http://www.nagykar.hu/keptar/2727/31950.html
Rövid történeti áttekintést olvashatunk a faluról. A linkre kattintva a mű ezen része háromféle formátumban érhető el. Az oldal KÉPE a „Letöltés” menűponttal a saját gépünkre tölthető, az „Előnézet”-re kattintva pedig gyorsan megtekinthető. A „Teljes leírás”-ra kattintva a "Rövid leírás" link jelenik meg, de az oldal TELJES – automata szövegfelismerővel létrehozott, tehát roncsolt részleteket is tartalmazó – SZÖVEGE olvasható. E szöveg minden szavára keresni lehet a böngésző "Szerkesztés" menűjének "Keresés ezen az oldalon" eszközével.
Fityeház története a pandapédián - http://www.fityehaz.hu/index.php?mod=tori
A levéltári adatok először 1422-ben szólnak a faluról, ekkor Fythyefelde alakban olvashatjuk. A későbbiekben Fygehaza (1531), Fytthye (1573), majd Fityeháza (1786) változatai ismeretesek. Mai végleges formájában 1877-től fordul elő. A Fityeház elnevezés előtagja személynév, mely a "fites-finta" szó családjával áll összefüggésben, és ehhez járult a -ház(a) utótag lakóhely, otthon értelemben. Első említésekor Keresztúri Balázs birtokrészeként találkozunk a településsel peres iratban, a nevezett családja Patófalvi György ellen pereskedett.
Fityeház története a wikipédián - http://hu.wikipedia.org/wiki/Fityeh%C3%A1z
A Wikipédiában, a szabad enciklopédiában a falu történetéről, fekvéséről, népességi adatairól, nevezetességeiről, elhelyezkedéséről találunk adatokat.
Fityeház - Zala megye földrajzi neveiben - http://www.nagykar.hu/keptar/2727/31657.html
A 20. század hatvanas éveiben földrajzi neveit felgyűjtötték, melyről a Zala megye földrajzi nevei kiadványban olvashatunk. A linkre kattintva a mű ezen része háromféle formátumban érhető el. Az oldal KÉPE a „Letöltés” menűponttal a saját gépünkre tölthető, az „Előnézet”-re kattintva pedig gyorsan megtekinthető. A „Teljes leírás”-ra kattintva a "Rövid leírás" link jelenik meg, de az oldal TELJES – automata szövegfelismerővel létrehozott, tehát roncsolt részleteket is tartalmazó – SZÖVEGE olvasható. E szöveg minden szavára keresni lehet a böngésző "Szerkesztés" menűjének "Keresés ezen az oldalon" eszközével.
A linkre kattintva a mű ezen része háromféle formátumban érhető el. Az oldal KÉPE a „Letöltés” menűponttal a saját gépünkre tölthető, az „Előnézet”-re kattintva pedig gyorsan megtekinthető. A „Teljes leírás”-ra kattintva a "Rövid leírás" link jelenik meg, de az oldal TELJES – automata szövegfelismerővel létrehozott, tehát roncsolt részleteket is tartalmazó – SZÖVEGE olvasható. E szöveg minden szavára keresni lehet a böngésző "Szerkesztés" menűjének "Keresés ezen az oldalon" eszközével.
A könyvben többek között Gadányi Katalin tanulmányát olvashatjuk a muramenti horvárok névmagyarosításáról. A linkre kattintva a mű ezen része háromféle formátumban érhető el. Az oldal KÉPE a „Letöltés” menűponttal a saját gépünkre tölthető, az „Előnézet”-re kattintva pedig gyorsan megtekinthető. A „Teljes leírás”-ra kattintva a "Rövid leírás" link jelenik meg, de az oldal TELJES – automata szövegfelismerővel létrehozott, tehát roncsolt részleteket is tartalmazó – SZÖVEGE olvasható. E szöveg minden szavára keresni lehet a böngésző "Szerkesztés" menűjének "Keresés ezen az oldalon" eszközével.
Magyarország Helységnévtára 1877 - http://konyvtar.ksh.hu/inc/kb_statisztika/helysegnevtar/1877/index.html
A helyságnévtárban a betűrend szerinti mutatóra kattintva kiválasztható Fityeháza.
Matécz János - A Zalai életrajzi kislexikonban - http://zalai.dfmk.hu/zalaiak?p=607
Matécz János (Fityeháza, Zala vm., 1899. jan. 25. - Pécs, Baranya m., 1966. márc. 13.) bányász, politikus
Országos Horvát Önkormányzat honlapja - http://www.horvatok.hu/index.php?id=10&L=1
Részlet az oldalról: Legfontosabb feladatának a Magyarországon élő horvát nemzetiség politikai és kulturális érdekeinek képviseletét tekinti.
Zalai fotóalbum 1967-ből - http://www.nagykar.hu/keptar/2660/27489.html
A fotóalbumban Szepetnekről is találunk képeket. Az oldal KÉPE a „Letöltés” menűponttal a saját gépünkre tölthető, az „Előnézet”-re kattintva pedig gyorsan megtekinthető. A „Teljes leírás”-ra kattintva a "Rövid leírás" link jelenik meg, de az oldal TELJES – automata szövegfelismerővel létrehozott, tehát roncsolt részleteket is tartalmazó – SZÖVEGE olvasható. E szöveg minden szavára keresni lehet a böngésző "Szerkesztés" menűjének "Keresés ezen az oldalon" eszközével.

Insert failed. Could not insert session data.